Weekendul trecut, în data de 5 octombrie, Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță au făcut un pas mare în viața lor, unindu-și destinele în mod oficial. Cei doi au făcut nuntă mare, iar evenimentul s-a desfășurat la Palatul Snagov. Petrecerea a durat până dimineață, iar pe lângă distracție, invitații s-au bucurat și de un meniu delicios. Dintre toate preparatele alese, cel care i-a cucerit cel mai mult pe invitați au fost sarmalele. Acestea au fost pregătite cu măiestrie de chef Petrișor Tănase, iar acum bucătarul a dezvăluit rețeta specială.
La nunta Monicăi Bîrlădeanu și a lui Valeriu Gheorghiță, meniul a fost unul bogat și a fost pregătit cu mare atenție de chef Petrișor Tănase și echipa sa. Preparatele care s-au servit au fost pentru toate gusturile, însă sarmalele au fost cele care i-au cucerit pe invitați. Fiecare a primit câte patru sarmale diferite: în frunză de hrean, de tei, de viță și de varză. Rețeta acestora este una specială, iar chef Petrișor le numește „o capodoperă a bucătăriei nord-moldovenești”.
Așa cum spuneam, meniul de la nunta Monicăi Bîrlădeanu a fost unul pe toate gusturile, care a inclus o mulțime de preparate, printre care: file de somon cu aromă de lămâie și portocale, piept de rață afumat, tartină cu icre roșii, dar și cu icre negre.
În ceea ce privește felurile pricipale, invitații au fost serviți mai întâi cu: sturion (nisetru) rumenit, cu unt negru și salată de cuc-cus în foaie de orez copt, iar apoi cu sarmale în frunză de hrean, tei, viță și varză. Ei bine, aceste sarmale se pare că sunt o „o capodoperă a bucătăriei nord-moldovenești”, iar chef Petrișor le-a dezvăluit rețeta.
Sarmalele au fost servite pe un pat de mămăligă, iar fiecare invitat a primit câte patru: una în frunză de varză, alta în frunză de tei, alta în frunză de hrean, și alta în frunză de viță-de-vie.
„Dacă varza e sărată și acră, perfect. Eu doar o trec printr-un jet de apă. Nu o mai desărez. Iar în carne nu mai adaug sare. Totodată, frunzele de viță, fiind și ele sărate, la fel și cele de hrean, de tei, puse la sărat, le trec printr-un jet de apă și le pregătesc pentru a le împături, cu carnea. Deci, pentru sarmale, avem nevoie de varză acră, de frunze de viță, frunză de tei, frunză de hrean, pentru o porție”, spune chef-ul, potrivit ziare.com.
Petrișor Tănase mai spune că pentru ca această rețetă să iasă perfect este nevoie de 60% carne de porc și 40% carne de vită. Iar mai apoi sarmalele se pregătesc diferit, în funcție de învelișul lor. Mai exact, pentru sarmalele în frunză de varză se mai adaugă boia dulce, cimbru și piper, fără sare. De asemenea, pentru cele din viță-de-vie, hrean și tei se adaugă boia de ardei dulce, piper, mărar și foarte puțin cimbru.
„Avem carnea 100g, 20g de orez, 20-30g de ceapă, pe care o tocăm mărunt și o călim. Eu pun și puțină pastă de tomate în compoziție, pentru toate sarmalele. După ce le amestecăm, e bine să lăsăm compoziția să se odihnească.
Mie-mi place să le las un pic să le hidrateze orezul, pentru că el va fierbe mult mai ușor. Tocmai de aceea, eu o păstrez în frigider, o oră-două. Atenție, această compoziție nu se leagă cu ou”, a mai spus celebrul chef.
După ce compoziția este gata, sarmalele se învelesc și se așază în cuib: una de varză, una de viță, una de tei și una de hrean. Mai apoi, acestea se învelesc cu foaia mare de varză și se pun în tavă, iar peste ele se adaugă borș și vin, până când se acoperă cuibul.
După ce totul este gata, acestea se bagă la cuptor timp de două ore și jumătate, la temperatura de 120-130 de grade. După acest timp se mai adaugă felii de roșii și de costiță, și se mai lasă la cuptor pentru 10-15 minute.